راه حل های سطحی برای مشکلات جدی

سهمیه‌بندی بنزین با کارت ملی؛ راه‌حلی کوتاه‌مدت یا عاملی برای گسترش قاچاق؟ / بحران قاچاق بدون حل ریشه‌ای مشکلات پابرجا می‌ماند!

طرح جمع‌آوری کارت‌های سوخت و اختصاص سهمیه بنزین به کارت ملی افراد بار دیگر به موضوعی جدی تبدیل شده است. در همین زمینه فرزین سوادکوهی، کارشناس انرژی، عنوان کرد: اگر به هر کارت ملی یک سهمیه اختصاص داده شود، دردی از ماجرای ناترازی سوخت برطرف نمی‌شود. اصلی‌ترین بخش‌های ماجرا را رها کرده‌اند و فکر می‌کنند که با این کارها می‌توانند جلوی قاچاق را بگیرند.
اشتراک گذاری:
لینک کوتاه
تصویر سهمیه‌بندی بنزین با کارت ملی؛ راه‌حلی کوتاه‌مدت یا عاملی برای گسترش قاچاق؟ / بحران قاچاق بدون حل ریشه‌ای مشکلات پابرجا می‌ماند!

به گزارش گروه اقتصاد _ پایگاه اطلاع رسانی دریا ونفت ، بحران بنزین در کشور، مقامات را به اتخاذ راهکارهای گوناگونی وا داشته است. طرح اختصاص سهمیه بنزین به افراد، یکی از طرح‌هایی است که به ظاهر برای جلوگیری از قاچاق بنزین و کاهش ناترازی در دست انجام است.

این موضوع تاکنون بارها از سوی نمایندگان مجلس و مسئولان دولت مطرح شده، اما به نظر می‌رسد که برنامه دولت و مجلس برای اجرای این طرح در سال 1404 جدی‌تر از همیشه است.

تاجایی که 14 آذرماه، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری، پس از جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران عنوان کرد که دولت دنبال این است که سهمیه بنزین با کد ملی توزیع شود. سال آینده کارت سوخت‌ها جمع می‌شود و این اتفاق کمک می‌کند که جلوی بخش قابل توجهی از قاچاق گرفته شود.

البته مالک شریعتی، نماینده مجلس، روز 21 آذرماه سال جاری در یک گفت‌وگوی تلویزیونی عنوان کرد: مصوبه حذف کارت سوخت و اختصاص سهمیه بنزین به کارت بانکی صاحب خودرو برای بودجه سال آینده تصویب شده و این اقدام با تمام کارت‌های بانکی به نام صاحب خودرو امکان‌پذیر است.

شریعتی با انتشار پستی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده است که با این روش، علاوه بر تسهیل فرایند سوخت‌گیری برای مردم، فرار کارت سوخت به مرزهای کشور برای قاچاق منتفی و حجم زیادی از قاچاق بنزین حذف خواهد شد.

مشخص نیست که سرانجام پس از جمع‌آوری کارت‌های سوخت قرار است سهمیه بنزین به کدملی اختصاص داده شود یا کارت بانکی صاحب خودرو! اما به هرحال به نظر می‌رسد که جمع‌آوری کارت سوخت برای سال آینده قطعی است. با این حال، باید پرسید آیا جمع‌آوری کارت سوخت جلوی قاچاق را می‌گیرد؟

اختصاص سهمیه بنزین به کدملی ممکن است به مسئله قاچاق دامن بزند!

در مورد اثرات اجرای این طرح، فرزین سوادکوهی، کارشناس انرژی، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز عنوان کرد: طرح اختصاص سهمیه بنزین به کد ملی، جلوی قاچاق را نمی‌گیرد. چه بسا ممکن است به مسئله قاچاق دامن بزند. یعنی در واقع با این کار، کانال‌هایی باز می‌شود که شرایط سواستفاده از سهمیه سوخت بازتر و شرایط مهیاتر شود و این بار قاچاق از طریق کارت بانکی انجام شود.

به گفته او، تمامی این‌ها، روش‌ها یا راهکارهایی برای تسکین موقت شرایط ناترازی در حوزه سوخت است. یعنی این‌ها مسکن‌های مقطعی هستند که شاید در شروع اجرای طرح، تاثیرات نسبی بر ماجرای قاچاق بگذارد ولی تجربه ثابت کرده است که همواره راه‌هایی پیدا می‌شود که روند سابق به شکل فزاینده‌تر ادامه پیدا کند.

باید شرایط اقتصادی به عنوان علت مشکل درست شودسوادکوهی در مورد علل به وجود آمدن قاچاق در کشور عنوان کرد: دولت با راهکارهای کوتاه‌مدت از پس این ماجرا برنمی‌آید. دولت باید به فکر روش‌های علمی‌تر و کاراتر باشد و از متخصصان و کارشناسان دعوت کند و شرایط را به گونه‌ای مهیا کند که به لحاظ اقتصادی، معیشت مردم و کسانی که به هر دلیلی شاید در بخش‌های خُردتر به مسئله قاچاق سوخت روی می‌آورند، بهبود پیدا کند و این راه‌ها برای مردم در اولویت‌های آخر قرار بگیرد.

وی افزود: وقتی شرایط اقتصادی مناسبی وجود نداشته باشد، طیف وسیعی از مردم ممکن است به راه‌های غیرتولیدی و یک جور اقتصاد دلال‌مآبانه و واسطه‌محور کشیده شوند. این نوع اقتصاد همیشه ضربه‌زننده و مشکل‌ساز بوده است. حال اگر به هر کارت ملی یک سهمیه اختصاص داده شود، دردی از ماجرای ناترازی سوخت برطرف نمی‌شود. اصلی‌ترین بخش‌های ماجرا را رها کرده‌اند و فکر می‌کنند که با این کارها می‌توانند جلوی قاچاق را بگیرند.

قاچاق سوخت یک فرآیند فکر شده است

این کارشناس انرژی در مورد مبادی قاچاق تشریح کرد: قاچاق سوخت کاملاً یک فرآیند فکر شده است و عده زیادی در آن نقش و سهم دارند. این قاچاق از مبادی کاملا رسمی شروع می‌شود و به دست مشتری مربوطه می‌رسد. با عقل جور در نمی‌آید که روزی ۲۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق عنوان‌شده توسط مسئولان، فقط توسط یه سری افراد خاص انجام شود. به اعتقاد من جریاناتی در این کار دست دارند.

سوادکوهی متذکر شد: این نتیجه یک اقتصاد انحصاری است که در طول دهه‌های گذشته توسط دولت اعمال شده و متأسفانه به این مسئله دامن زده است.

او در مورد پیشینه این طرح بیان کرد: به نظر می‌رسد که بخش‌های زیادی از طرح مطرح‌شده، مشابه همان طرحی است که در جزیره کیش اجرا شده بود. اما شرایط جزیره کیش به عنوان منطقه آزاد و تردد خودروهای مختلف در آن، با دیگر مناطق کشور یکی نیست. باید بررسی شود که آیا شرایط جزیره کیش با شرایط دیگر مناطق کشور، که خودروهای بیشتری در آن تردد می‌کنند، همخوانی دارد یا نه؟

وی در نهایت خاطرنشان کرد: آیا تجربیاتی که در جزیره کیش به دست آمده، در سایر نقاط کشور هم قابل استفاده است یا نه؟ اگر آن طرح سودی برای دولت داشته، آیا این سود در دیگر مناطق هم به دست خواهد آمد؟ به اعتقاد من این روش‌ها دردی از ماجرای ناترازی تولید و مصرف دوا نخواهد کرد.

پروفایل خبری کسب و کارهای منتخب

بارسانه های گزارش خبر

با رسانه ها

تیم خبری گزارش خبر

گروه حفاظتی پاس

روابط عمومی گروه پاس

تیم تامین حفاظت سازمان ها و اشخاص

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات

برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

گروه پیشرانان پیشرفت ایران

بزرگترین پروژه های صنعتی کشور

دبستان پسرانه غیردولتی نهال اندیشه

دبستان نهال اندیشه

آموزش و تربیت علمی و کاربردی دانش آموزان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

آهن و فولاد غدیر ایرانیان

تامین آهن اسفنجی تولیدکنندگان فولاد در کشور

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آکادمی تخصصی حسابداری بهشتی

آموزش تخصصی دوره های حسابداری

شرکت تجلی معادن و فلزات

تجلی توسعه معادن و فلزات

نخستین شرکت پروژه محور در بازارسرمایه

رپورتاژ آگهی تریبون

تریبون

انتشار گسترده محتوا در رسانه گزارش خبر

مجله خبری گفتمان یزد

مجله خبری گفتمان یزد

رسانه تخصصی رصد اخبار در استان یزد

روابط عمومی بانک آینده

روابط عمومی بانک آینده

بانک پیشرو در اقتصاد کشور

گروه سرمایه گذاری غدیر

گروه سرمایه گذاری غدیر

بزرگترین هلدینگ چندرشته ای در بازارسرمایه

پایگاه خبری گفتگوی خبری صنایع معدنی

گفتگوی خبری صنایع معدنی

پایگاه رسمی اخبار معادن و مواد معدنی

سرآمد نوین

سرآمد نوین

پیشرو در نرم افزار های تخصص مالی بورس

وکیل اول

وکیل اول

پروانه وکالت ۲۵۸۰۱ کانون وکلای مرکز

بانک قرض الحسنه مهر ایران

بانک قرض الحسنه مهر ایران

تأمین مالی در چهارچوب تسهیلات قرض الحسنه

پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

پایگاه خبری نهضت ملی مسکن

رسانه تخصصی نهضت ملی مسکن

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

صنایع معدنی نوظهور کویر بافق

اشتغال‌زایی پایدار، ارزش آفرینی مواد معدنی و تأمین مواد اولیه صنعت فولاد کشور

دانشگاه سئوی ایران

دانشگاه سئوی ایران

مشاوره، آموزش و مدیریت پروژه های سئو در ایران

پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

پایگاه اطلاع رسانی دریا و نفت

شبکه اطلاع رسانی و مرجع اخبار دریا و نفت

پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلا

پایگاه اطلاع رسانی جمعیت اعتلای نهادهای مردمی

جمعیت اعتلای نهادهای مردمی انقلاب اسلامی

پروفایل خبری خبرنگاران منتخب

زهره کرمعلی

زهره کرمعلی

فعال حوزه ارتباطات و روابط عمومی

احمد باقری

احمد باقری

مدرس و مشاور حوزه ارتباطات، روابط عمومی و رسانه

میلاد فرخ پور

میلاد فرخ پور

فعال حوزه انفورماتیک

پایگاه خبری گفتمان فارس

پایگاه خبری گفتمان فارس

با مدیریت خبری عباس ستایش گو

صدیقه طباطبایی

صدیقه طباطبایی

خبرنگار تحلیلی گزارش خبر

مهدی آشتیانی فرد

مهدی آشتیانی فرد

خبرنگار اختصاصی خبرگزاری گزارش خبر

محمد تقی ناصریراد

محمد ناصریراد

فعال رسانه، مستندساز و منتقدِ سینما

وحید حاج سعیدی

وحید حاج سعیدی

فعال رسانه ای در استان گلستان

نورالله رنجبر

نورالله رنجبر

مدیر و مشاور روابط عمومی در امور هنری

ناهید مظفری

ناهید مظفری

مشاور رسانه ای در استان یزد

محمود صابری زاده

محمود صابری زاده

مدیر و مشاور تولید محتوا برای سازمان ها